Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ρόδαξ, Ένα διαχρονικό κόσμημα, σύμβολο και φυλαχτό.

Η διαχρονικότητα του ρόδακα





Μερικά ιστορικά στοιχεία για τους ρόδακες, ως κοσμήματα και φυλαχτά σπιτιών, που αναδεικνύουν, τόσο την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια, όσο και την βαθιά θρησκευτική πίστη των προγόνων μας.


Ο ρόδακας, (ρόδαξ, ρόδον, τριαντάφυλλο), είναι ένα διαχρονικό κόσμημα, σύμβολο και φυλαχτό.


Η χρήση του άρχισε από την Μυκηναϊκή εποχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το σχήμα και ο αριθμός των φύλλων του και ο συμβολισμός τους συναρτώνται με τις δοξασίες των αρχαίων θρησκειών των Ελλήνων, με την χριστιανική μας πίστη αλλά και με τη μουσουλμανική πίστη στα Βαλκάνια.


Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε κυρίως δύο ρόδακες, τον «αρχαιο-ελληνικό ρόδακα» και τον «ελληνο-χριστιανικό ρόδακα».



Ο «αρχαιο-ελληνικός ρόδακας».
Ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας ήταν αρχικά στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης. Ρόδακας ήταν και η βάση του «Ήλιου της Βεργίνας» των Μακεδόνων Βασιλέων.


Ο αρχαίος-ελληνικός ρόδακας είχε σχήμα μικρού ρόδου (τριαντάφυλλου), με ανοιγμένα και στρογγυλά στις άκρες τα φύλλα του, περιβάλλονταν από κύκλο και ήταν χαραγμένος πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο ή από χρυσό. Τα φύλλα του στην αρχή ήταν τέσσερα και στη συνέχεια επτά, δώδεκα και δέκα έξι στην Μακεδονική περίοδο.



Ο αριθμός των φύλλων του είχε διαχρονικό συμβολικό χαρακτήρα. Συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, φωτιά, νερό), τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ή τους δώδεκα θεούς των αρχαίων Ελλήνων και την παγκόσμια κυριαρχία και ακτινοβολία των Βασιλέων της Μακεδονίας. Ήταν σημεία ομορφιάς, αγνότητας, ευγονίας, λατρείας και ισχύος.


Ευρήματα αρχαίου-ελληνικού ρόδακα υπάρχουν σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας, κ.α.


Ένας ιδιαίτερος τύπος ρόδακα είναι ο γλωσσωτός, που αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα με πολύ στρογγυλεμένα άκρα σαν γλώσσες. Το σχήμα αυτό έχει μάλλον μυκηναϊκή παρά ανατολική προέλευση. Τα πέταλα είναι διακοσμημένα με ομφαλό, με ανάγλυφο πρόσωπο, με ολόγλυφα κεφάλια γρυπών και ταύρων ή με μορφές πουλιών και εντόμων. Στο πίσω μέρος φέρουν έναν κρίκο ανάρτησης. Αποτελούσαν εξαρτήματα διαδημάτων είτε στολίδια για τις κοτσίδες των μαλλιών. Μπορούσαν επίσης να ραφτούν πάνω στο ρούχο ή να περαστούν σε κορδόνι και να φορεθούν στο λαιμό. Οι ρόδακες αυτοί ανήκουν στις επιτυχέστερες στιγμές της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας, τόσο από πλευράς έμπνευσης όσο και εκτέλεσης.



Aπό τον ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β', από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.
Η σημασία του συμβόλου δεν εχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ως σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστειας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου, ή ένα διακοσμητικό σχέδιο. Δεκαεξάστεροι και Οχτάστεροι Ήλιοι παρουσιαζονται συχνα σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της Περιόδου[1]. Επίσης υπαρχει και αριθμός απεικονίσεων Αθηναίων Οπλιτών να φέρουν ενα πανομοιότυπο δεκαεξάκτινο σύμβολο στη πανοπλία τους, απο τον 6ο π.Χ. αιωνα [2],καθώς και σε νομίσματα, απο τη νησιωτική μεχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, εύρημα 5ου π.Χ. αιώνα[3],Λοκρίδα, 4ο π.Χ. αιώνα[4] [5]. Πριν το 1977 το σύμβολο θεωρείτο απλα κοσμητικό στοιχειο. Επειτα απο την ανακάλυψη του Ανδρόνικου άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρόλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνικη τέχνη.



Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς "Άστρο της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που βρέθηκε το 1977 σε χρυσή λάρνακα σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στη Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Aπό το αστέρι της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β', από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονίαεξ ου και το όνομά του.
Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.
Η σημασία του συμβόλου δεν εχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ως σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Αργεαδικής δυναστειας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου, ή ένα διακοσμητικό σχέδιο. Δεκαεξάστεροι και Οχτάστεροι Ήλιοι παρουσιαζονται συχνα σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της Περιόδου[1]. Επίσης υπαρχει και αριθμός απεικονίσεων Αθηναίων Οπλιτών να φέρουν ενα πανομοιότυπο δεκαεξάκτινο σύμβολο στη πανοπλία τους, απο τον 6ο π.Χ. αιωνα [2],καθώς και σε νομίσματα, απο τη νησιωτική μεχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, εύρημα 5ου π.Χ. αιώνα[3],Λοκρίδα, 4ο π.Χ. αιώνα[4] [5]. Πριν το 1977 το σύμβολο θεωρείτο απλα κοσμητικό στοιχειο. Επειτα απο την ανακάλυψη του Ανδρόνικου άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρόλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνικη τέχνη.


Tο Αστέρι της Βεργίνας, ή μάλλον πιο σωστά ο Ήλιος της Βεργίνας θεωρείται από πολλούς ερευνητές ως το σύμβολο της δυναστείας των Αργεάδων. Μολονότι συνεχίζουν να υπάρχουν αντιρρήσεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, όλο και περισσότερες ενδείξεις και αποδείξεις τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι ο Ήλιος της Βεργίνας ήταν βασιλικό έμβλημα.


Η Δυναστεία των Αργεάδων
Περδίκκας 700-678
Αργέας 678-640
Φίλιππος 640-602
Αεροπός 602-576
Αλκέτας 576-547
Αμύντας Α 547-498
Αλέξανδρος Α 498-454
Περδίκκας Β 454-413
Αρχέλαος 413-399
Κρατερός 399
Ορέστης 399-396
Αρχέλαος Β 396-393
Αμύντας Β 393
Παυσανίας 393
Αμύντας Γ 393
Αργέας Β 393-392
Αμύντας Γ 392-370
Αλέξανδρος Β 370-368
Πτολεμαίος Α 368-365
Περδίκκας Γ 365-359
Αμύντας Δ 359-356
Φίλιππος Β 359-336
Αλέξανδρος Γ 336-323 (Ο Μέγας)
Αντίπατρος (αντιβασιλέας της Μακεδονίας)
334-319 Φίλιππος Γ
ο Αριδαίος (μόνο κατά τίτλο βασιλιάς)
323-317 Αλέξανδρος Δ (μόνο κατά τίτλο βασιλιάς)
323-310 Περδίκκας Δ (αντιβασιλέας της Μακεδονίας)
323-321 Αντίπατρος 321-319
Πολυπέρχων (αντιβασιλέας της Μακεδονίας) 319-317
Κάσσανδρος 317-306 Ο arxaios όμως πιστεύει τα εξής:

Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουν τί σημβολίζουν οι 16 ακτίνες του "Ήλιου της Βεργίνας"; Μια αρκετά πιθανή εκδοχή αναφέρει σε κείμενό του ο κ. Οδυσσέας Σααπ κυριακίδης, που αυτοαποκαλείται "Πρόεδρος της Μακεδονικής Συνέλευσης και Πρόεδρος της Μακεδονικής Φάλαγγας με έδρα τις Αιγές". Γράφει:
"Η σημαία των Αιγών αντιπροσωπεύει επαρχίες - Φυλές εν αρχή και γνωρίζουν όλοι οι Ιστορικοί ότι ο Ήλιος επί Βασιλείας Αλέξανδρου Α είχε 8 αχτίνες .
Οι αχτίνες οι (8) οκτώ συμβόλιζαν την πρώτη συμμαχία των Μακεδνών με οκτώ ( 8 ) οίκους φυλών με αντίστοιχες περιοχές που ονομάστηκαν επαρχίες . Στην πρώτη ομοσπονδία συμμετείχαν οι επαρχίες :
1. Ημαθία , 2. Πιερία , 3. Βοττιαία , 4.Ελιμεία , 5. Τυμφαία 6. Εορδαία , 7. Λύγκος , 8. Αλμωπία.

Επί Βασιλείας του Φίλιππου Β οι επαρχίες έγιναν δέκα έξι ( 16 ). Στον νέο ήλιο οι δυνατές αχτίνες αντιπροσώπευαν το παλαιό Βασίλειο και οι μικρές αχτίνες αντιπροσώπευαν τα νέα μέλη .
Οι νέες φυλές με τις αντίστοιχες επαρχίες ήταν :
9. Ορέστης , 10. Μυγδονία, 11. Χαλκιδική , 12.Βισάλτα , 13. Κρηστωνία , 14. Ηδωνίς , 15. Οδομαντική , 16. Σιντική".
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει σε πολυσέλιδο κείμενό του ο κ. Οδυσσέας Σαρρ κυρ ιακίδης (ο διαχωρισμός των γραμμάτων στο επώνυμό του είναι δική του ιδέα), που όμως κρίνουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο θα ήταν αρκετά παρακινδυνευμένο να δουν το φως της δημοσιότητας όλα όσα αναφέρει.







Η πρωτογενής εσωτερική διδασκαλία του Ροδοσταυρισμού, αποδίδεται στην εποχή του Ταύρου
(Αφροδίτη),






4500πκχ (προ κοινής χρονολόγησης) έως 1850πκχ, όπου επικρατούσε η φυσιολατρεία,






και οι πρώτες αναφορές εμφάνισης του συμβόλου γίνονται στον Κυκλαδίτικο - Μινωϊκό πολιτισμό.
Αναφέρεται επίσης πως οι Σουμέριοι, ανήκουν στην λευκή φυλή και στον ευρύτερο κύκλο του αιγαιϊκού
πολιτισμού.










Παρότι το ρόδο (τριαντάφυλλο) αναφέρεται ως ένα από τα ιερά φυτά της θεάς Ήρας και καθότι η Ήρα
είναι μια άλλη όψη του Άρη, το ρόδο θα όφειλε να αναφέρεται και ως ιερό άνθος του θεού
(και πλανήτη) Άρη. Πράγματι, στην Καμπαλιστική φιλολογία, το άνθος που ανήκει στην σφαίρα του Άρη
είναι το πενταπέταλο ρόδο, γνωστό και ως πενταπέταλο ρόδο του οίκου των Τυδόρ.

Από την άλλη ο ρόδακας δεν αντιστοιχεί μόνον σε έναν συμβολισμό,
αλλά ποικίλει αναλόγως του αριθμού των τμημάτων του.
Έτσι ο τετράκτινος ή τετράφυλλος ρόδακας συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία και αναφέρεται στην Γαία,
ο εξάκτινος συμβολίζει τον ήλιο και ο οκτάκτινος ρόδακας την Αφροδίτη
(αλλά και τον ....Σείριο ! ).

Ειδικά ο οκτάκτινος ρόδακας που είναι σύμβολο της Αφροδίτης και της Αστάρτης και της Ισιδας,
εμφανίζεται με ακόμα οκτώ ακτίνες (μικρότερες), οπότε προκύπτει το δεκαεξάκτινο
-ο γνωστός ήλιος της Βεργίνας- σύμβολο του Σείριου
και βασικό και βασιλικό έμβλημα της Μακεδονίας.

Στα Ελληνιστικά χρόνια έγινε μια παραποίηση στον συμβολισμό του ρόδου και συγχεόμενο
με τον ρόδακα, δεν άργησε να αποδοθεί και να συνδεθεί με την Αφροδίτη,
επειδή μπορούμε να παρομοιάσουμε το άνθος αυτό με το αιδoίο της γυναίκας,
ως σύμβολο κατ' εξοχήν ερωτισμού, άρα περιεχόμενου στην σφαίρα της Αφροδίτης.

Το βιβλίο του Απουλήιου, "Ο χρυσός Όνος", ένα μυθιστόρημα του δεύτερου αιώνα
κχ (κοινής χρονολόγησης) που παρουσιάζει κάποια τελετουργικά δρώμενα,
έχει το ρόδο ως βασικό στοιχείο της πλοκής του μυθιστορήματος, αλλά και ως σύμβολο μυστηριακό....

Κατά τους σκοτεινούς αιώνες της εξαθλίωσης και οπισθοδρόμησης λόγω της χριστιανικής κατοχής,
οι εναπομείναντες μυημένοι πασχίζαν να διατηρήσουν άσβεστο το φως των μυστηρίων.
Μαζί με την ιερή όμως φλόγα, διαιωνίστηκαν και κάποιες αλλοιώσεις στην απόδοση των συμβολισμών,
έτσι, τους αιώνες που δειλά δειλά ξαναεμφανίζονταν η μυστική γνώση,
από τις αρχές ακόμα του 13ου αιώνα κυκλοφόρησαν μερικά συμβολικά κείμενα,
(βλέπε 'Αρθρα > Ροδοσταυρισμός >
ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΙΣΜΟΣ : Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,214.0.html).

Ήδη από τους προηγούμενους αιώνες ο ισοσκελής σταυρός
(ο οποίος στην Ευρώπη αναφέρεται ως "Ελληνικός") συνδέεται με το ρόδο και από τον 13ο αιώνα
αρχίζει και διαδίδεται το όνομα "Ροδόσταυρος" με βιβλία όπως του Νικολας Φλάμμελ,
που είναι αφιερωμένο στην Αφροδίτη και ονομάζεται "Το μυθιστόρημα του Ρόδου",
τελευταίο μιας σειράς εσωτερικών βιβλίων με τον ίδιο τίτλο.

Βέβαια, έστω και με αυτήν την παρανόηση, πολλοί μυημένοι προήγαγαν την ονομασία
"Ροδόσταυροι" και με τα "μανιφέστα" γίνονται ξακουστοί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όμως οι ιστορικά μεγάλοι διδάσκαλοι του εσωτερισμού, όπως ο Φράνσις Μπέικον και ο Φλούντ,
μετά την κυκλοφορία των λεγόμενων ροδοσταυρικών μανιφέστων και το αλληγορικό μυθολόγημα
περί ενός μυθικού ιδρυτή -του Κρίστιαν Ρόζενκρόϊτς- αποποιήθηκαν αυτού του χαρακτηρισμού
και επανέφεραν τον αρχικό τίτλο τιμής του Αλχημιστή, του Σοφού εργάτη της Τέχνης.

Στους αιώνες που γίνεται πλέον σφοδρή αντιποίηση των μυητικών Ταγμάτων και περισσότερο
κατά τον 19ο και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, καιροσκόποι του εσωτερισμού δεν διστάζουν
να αυτοαποκαλούνται Ροδόσταυροι και να εφευρίσκουν φανταστικές διαδοχές -όπως ο τσαρλατάνος
εβραιοαμερικάνος Χάρβεϋ Σπένσερ Λιούις που σκαρφίστηκε την απαρχή δήθεν του Ροδοσταυρισμού
στην Αίγυπτο και ίδρυσε την σέκτα του Α.Μ.Ο.R.C. - και να έχουμε έτσι σήμερα αρκετά
Ροδοσταυρικά τάγματα, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ από αυτά να έχει στοιχειώδη σχέση με την ιστορία κα
ι τις εσωτερικές διδαχές του αυθεντικού Ροδοσταυρισμού.

Βέβαια, δεν άργησαν και οι υπηρέτες του σκότους -οι Ιησουίτες- να χωθούν και να αλλοιώσουν τις
όποιες ομάδες εσωτερισμού, αντικαθιστώντας προπαγανδιστικά τον ισοσκελή σταυρό
με τον χριστιανικό σταυρό της σταύρωσης, ακυρώνοντας ουσιαστικά και την τελευταία πιθανότητα
να διαιωνιστεί κάτι ορθό -έστω και συμβολικά- στις μετέπειτα γενιές των αναζητητών.

Ο καιρός όμως της αποκατάστασης της αυθεντικότητας έχει έρθει και οι αληθινοί εργάτες,
εργάζονται για την έλευση του φωτός.


ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΟΤΕ ΦΟΙΒΟΣ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ !!!!






SOURCES: http://lerakis.blogspot.com ~http://el.wikipedia.org/wiki/Ήλιος_της_Βεργίνας ~ http://www.arxaios.net/Epipleon/asteri.html ~ http://www.amra.gr/forum

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα παλιό ξεχασμένο τραγούδι που μου αρέσει

Η αγγλική συννεφούλα...
On the dimly lit horizon when the sun begin to rise
With a siluetto mutiny behold
Coming closer to the main land, growing rapidly in size
with a Jolly Roger flying high and bold

[Chorus]
Ship o'hoy Ship o'hoy say's the captain to the men
Get the cannons on the ready we are in business once again

Ship o'hoy Ship o'hoy say's the pirate black and bold
He's salutes the Jolly Roger then he takes away the gold
[/Chorus]

You can here the rose of laughter as the pirates count the gold
The captain he congratulates the men
So you se him running to the stern with telescope in hand
and you hear him shouting ship o'hoy again

Chorus x2 

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ Ή ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ

Διάβασα τη παρακάτω επιστολή και την αναδημοσιεύω: 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΦΟΡΙΣΤΕ ΜΕ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ Ή ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ
(Ως λάτρης και θαυμάστρια του μεγίστου παγκοσμίως Αριστοφάνους, αλλά και του παμμεγίστου όλων των τραγικών ποιητών, Αισχύλου)

Στοιχεία αιτούσης:
Μαρία Κιουλάφα του Θεοδώρου
Ερυθρού Σταυρού 12 Σέρρες
Αρ. δελτ. ταυτ. Σ***** Βύρωνος Αθηνών
Τηλ. & τηλεομ. 2321052462
ΣΕΡΡΕΣ 29/7/04


Προς: Μητροπολίτη Σερρών-Νιγρίτης
Κύριο Θεολόγο
Κύπρου 12 Σέρρες
Τηλ. 2321068100
Τηλεομ. 2321068119

Παρά τις εξελίξεις περί της μη αναγραφής του θρησκεύματος εις τα δελτία ταυτότητος και εις τα διάφορα δημόσια έγγραφα, παρά την ληξιαρχική πράξη με την οποία ενημέρωσα τους κρατικούς φορείς πως αρνούμαι να θεωρούμαι «ποίμνιο» του θρησκευτικού χριστιανικού δόγματος (αφαιρώντας το Χ.Ο. από το δελτίο ταυτότητός μου την 29/9/1998 ), έχω την ανάγκη ενός «τίτλου τιμής» από εσάς. 

Θα θεωρούσα εαυτόν υπόχρεο προς τους αρνητές του πολιτισμού της πατρίδος μου, αν αυτοί μου απέδιδαν «ανάθεμα» ή «αφορισμό», ως αυτόν του Ροϊδη, του Καϊρη, του Πλήθωνα Γεμιστού, του Ρήγα Φεραίου, των Σουλιωτών, του Ανδρούτσου, της Επαναστάσεως του 1821, και πολλών άλλων. 

Αρνούμαι ότι κάποτε οι επερχόμενες γενιές θα θεωρήσουν κι εμένα υπεύθυνη για την «εθνική μας σχιζοφρένεια» (ελληνοχριστιανισμός), όπως είπε ο Λιαντίνης, επειδή:
1ον) Θέλω να είμαι Ελληνίδα ευσεβής προς τους προγόνους μου φιλοσόφους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ποιητές, και πολεμίους πάσης ύβρεως,
2ον) Αρνούμαι να υπάρχουν ψευδείς όσο και παραπλανητικές εντυπώσεις για τις θρησκευτικές-φιλοσοφικές θέσεις και δρώμενα των προπατόρων μου,
3ον) Απαιτώ να υπάρχει το Κάλλος, η Αρμονία και η Ποιότητα στην ζωή μου,
4ον) Θέλω οι απόγονοί μου να έχουν σχέση τόσο φαινότυπου όσο και γονότυπου με τον Κυναίγειρο και τον Αμεινία {και οι δυο αδελφοί του Αισχύλου («Επτά επί Θήβας» αν έχετε ακουστά), ο πρώτος σταμάτησε με τα δόντια περσικό πλοίο στην Μάχη του Μαραθώνος, ο δεύτερος εμβόλισε πρώτος περσικό σκάφος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνος},
5ον) Ως γυναίκα που είμαι θυμάμαι την φιλόσοφο-μαθηματικό Υπατία την Αλεξανδρινή με το κατακρεουργημένο σώμα της από τις ορδές των απαίδευτων φανατικών της «αγάπης και ανοχής σας» τη υποκινήσει του «αγίου» Κυρίλλου Αλεξανδρείας, μα και τον «άγιο» Μερκούριο τον δολοφόνο του εστεμμένου αυτοκράτορα φιλοσόφου Ιουλιανού (του Παραστάτη και όχι Παραβάτη), τον «άγιο» Κωνσταντίνο που με βασανιστήρια σκότωσε την γυναίκα του Φαύστα (την έρριξε σε καυτό λάδι) και τον γιο του Κρίσπο, τον ανθέλληνα Ιωάννη Χρυσόστομο (που μεταξύ πολλών καταδέχθηκε και έγραψε το επαίσχυντο «Κατά Γέλωτος»), όσο και πάμπολλους ιδίου βεληνεκούς «αγίους» και «αγίες»,
ΠΑΡΕΚΒΑΣΗ:
Οι Σπαρτιάτες είχαν «θεοποιήσει» τον Γέλωτα και είχαν στήσει άγαλμά του στην πλατεία της αρχαίας Σπάρτης. Γιατί ένας πολεμιστής-πολίτης όταν γελά, δεν φοβάται, και δεν γίνεται ποτέ υπήκοος!!!!
6ον) Γιατί όχι μόνο αιτώ, μα και απαιτώ να ζω με τις θέσεις-πεποιθήσεις μου ως ελεύθερα σκεπτόμενη πολίτις αυτής της χώρας με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μου και την ποικιλομορφία της ζωής, να παρακολουθώ διδακτικές αρχαιοελληνικές παραστάσεις στην πόλη που ζω, {εμένα και πάμπολλους άλλους δεν καταφέρατε να μας μαντρώσετε στη στάνη σας, γιατί δεν είμαστε ποίμνια κανενός ποιμένα (αρχιμανδρίτης = αρχηγός της μάνδρας), γιατί γελάμε, ερωτευόμαστε, χορεύουμε και δεν ελπίζουμε σε «θαύματα» πέραν αυτών της επιστήμης.
Ερώτηση: Γιατί ο αρχιεπίσκοπος κάνει τσεκ-απ στην Ελβετία και δεν πηγαίνει τάμα μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι του (την κοιλιά του καλύτερα) στην Παναγία της Τήνου; Γιατί εμπιστεύεται τους Ασκληπιάδες;
7ον) Γιατί ένας από τους «αφορισμένους» σας, ο Αισχύλος («Επτά επί Θήβας» παρακαλώ θυμηθείτε!) έγραψε:
«Ούτε σε αναρχία ούτε σε σκλαβιά να μην παραδεχθείς να ζήσεις. Σε κάθε μέτρο ο θεός έδωσε νίκη, ενώ καθένα αλλιώτικα το διευθύνει. Ταιριάζει στην περίσταση αυτό που λέω: της δυσσεβείας ο καρπός είναι αδικία, όπως αλήθεια λέγεται, ενώ από γερό μυαλό γεννιέται η πανανθρώπινη ευτυχία» (Ευμενίδες 526-535),
8ον) Γιατί ένας άλλος «αφορισμένος» σας, ο Ν. Καζαντζάκης, στο θεατρικό έργο του «Προμηθέας», γράφει:
«Ποτέ μου δεν προσκύνησα κανένα
θεό στη γης, στον ουρανό, στον Άδη.
Σα να κρατούσα μες στα χέρια ετούτα
και στην καρδιά την δύναμη την άγια
που τους θεούς πλάθει και ξεπλάθει.» 

Καταχρώμαι της αίγλης του μοναδικού Καζαντζάκη και παραφράζω δυο στίχους από το ως άνω έργο του, απευθυνόμενη προς εσάς, κύριε Θεολόγε.
«Μπας και θύμωσε ο θεός που ξεπερνούμε
και κάνουμε τραγούδι, χορό και τον πόνο;»
(Προμηθέας Δεσμώτης)

9ον) και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.
Όσο για το αν «μεταμεληθώ», σας βεβαιώ πως αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ, διότι προ τεσσάρων ετών έστιξα το δέρμα μου με ένα από τα ιερά σύμβολα του Διονύσου, τον θύρσο, ως έκαμαν και οι αρχαίες Θράσσες. Ως γνωστόν, σήμερα σε κάθε παραδοσιακή εκδήλωση με τοπικά δρώμενα που ανάγονται (θέλοντας και μη) στην διονυσιακή λατρεία, όλοι κρατούν απομιμήσεις θύρσων, όπως και όλα τα ανάλογα της αρχαίας εποχής (τραγόμορφες μάσκες, κουδούνες, κλπ).
Αφού «αφορίσατε» και εκδιώξατε τον Αριστοφάνη και τον Αισχύλο, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και για τα σημερινά δρώμενα στο νομό Σερρών; Η διασημότητά σας θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, όσο και των Ταλιμπάν. Το μόνο που αγνοώ (και πολλοί άλλοι συντοπίτες μας) είναι το κατά πόσον θα ωφελήσει η φήμη αυτή στην ευσέβεια και ευλάβεια των ποιμνίων σας.
Επίσης δεν μπορώ να κατανοήσω το αίσθημα «ιδιοκτησίας» που κατέχει εσάς και τον Δήμαρχο της πόλης, όσον αφορά στον χώρο διεξαγωγής των παραστάσεων. Είναι ιδιοκτησία σας; Ο σερραϊκός λαός δεν πλήρωσε για την διαμόρφωση του χώρου των πολιτιστικών εκδηλώσεων; Ο χώρος όπου υπάρχουν ξωκκλήσια, δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια;
Τέλος πάντων, παρακαλώ αφορίστε με, γιατί ένας αρκετά μεγάλος χώρος στο σαλόνι του σπιτιού μου μένει ακάλυπτος, και θα ήθελα να τον γεμίσω με την μεγάλη (το υπόσχομαι) κορνίζα που μέσα της θα βάλω τον αφορισμό μου (και ανάθεμα να είναι, δεν πειράζει!).
ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ Ή ΕΝΑΝ ΑΙΣΧΥΛΟ, ΚΥΡΙΟΙ!!!!
ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μετά τιμής
Μαρία Κιουλάφα
(Οικιακά)
Υ.Γ.
Γνωρίζοντας τις τακτικές αμύνης σας («Νέκρωση του άλλου» = αρχίζουμε να ερευνούμε για κακουργήματα, ή και για ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιώντας τους δικούς μας επαγγελματίες και όχι εξωτερικές υπηρεσίες, αρχίζουμε να διοχετεύουμε στα ΜΜΕ στοιχεία για όσους μας κάνουν επιθέσεις ...; αρνητικού περιεχομένου, ψιθυρίζουμε μιαν άσχημη ιστορία, δυσφημούμε πλήρως χρησιμοποιώντας την τεχνική της «νέκρωσης του αντιπάλου») σας βεβαιώ πως δεν σκιάζομαι καθόλου. Σε περίπτωση που υποψιαστώ πως βλάπτομαι εγώ ή συγγενείς μου μέχρι και δεκάτου βαθμού, θα καταγγείλω αμέσως ενόχληση από εσάς ή οπαδούς σας, με επίσημη επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αλλαχού. 

Είμαστε πάρα πολλοί αυτοί που θέλουμε τον Αισχύλο και τον Αριστοφάνη στην πόλη μας!!!!!!!!!!!!!!!!!


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι 5 αρχαίες εφευρέσεις που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξηγηθεί

Παρά τα σημαντικότατα επιτεύγματα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που συντελούνται στην εποχή μας, οι πρόγονοί μας συνεχίζουν να μας προκαλούν σύγχυση με κάποιες από τις εφευρέσεις τους.



αρκετές από αυτές δεν έχουμε καταφέρει να τις αναπαράγουμε, άλλες μόλις μετα βίας και πάντα με τη χρήση προηγμένων μέσων ενώ σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε “πως το έκαναν;”.

Σε κάποιες από αυτές τις εφευρέσεις αναφέρεται η ιστοσελίδα Epoch Times κάνοντας λόγο για προηγμένες εφευρέσεις της αρχαιότητας που ξεπερνούν τη σύγχρονη κατανόηση.

1. Yγρό πυρ ή “ελληνική φωτιά”

Σε ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο Σκυλίτζη, εμφανίζεται μια αναπαράσταση της “ελληνικής φωτιάς” , όπως την αποκαλούν, η οποία χρησιμοποιείται κατά του στόλου του αποστάτη Θωμά του Σλάβου. Η λεζάντα πάνω από το αριστερό πλοίο, αναφέρει “ο στόλος των Ρωμαίων βάζει φωτιά στο στόλο των εχθρών”.



Πρόκειται για το γνωστό σας εμάς, ως “υγρό πυρ”, το οποίο οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα. Στην πραγματικότητα ήταν μια ουσία, η οποία περνώντας μέσα από σωλήνες, εκτινασσόταν προς τα εχθρικά πλοία -κατά τη διάρκεια ναυμαχιών- τα οποία τυλίγονταν στις φλόγες. Οι φλόγες δε που “παράγονταν” από αυτή την ουσία, ήταν αδύνατον να σβήσουν πχ με το θαλασσινό νερό αλλά χρειαζόταν είτε άμμος, είτε ούρα ή ξύδι.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε, από τί ήταν φτιαγμένο αυτό το χημικό όπλο ενώ οι Βυζαντινοί δεν είχαν αποκαλύψει ποτέ το μυστικό της παρασκευής του, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένα άτομα, με αποτέλεσμα η γνώση να χαθεί.

2. Mithridatium. Αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια

Το αποκαλούμε “καθολικό αντίδοτο” για όλα τα δηλητήρια, λέγεται πως είχε ανακαλυφθεί από τον βασιλιά Μιθριδάτη τον 6ο του Πόντου (120-63 πΧ) και πως τελειοποιήθηκε από τον προσωπικό ιατρό του αυτοκράτορα Νέρωνα. Ωστόσο, η πολύτιμη αυτή ουσία, έμεινε γνωστή ως Mithridatium.



Η αρχική “φόρμουλα” χάθηκε, όπως εξηγεί Adrienne Mayor, ιστορικός των επιστημών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σε μια μελέτη του 2008 υπό τον τίτλο “Ελληνική φωτιά, δηλητηριασμένα βέλη, βόμβες σκορπιού.

Βιολογικά και χημικά όπλα στον αρχαίο΄κόσμο”. Ωστόσο, άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως μεταξύ των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του “καθολικού αντιδότου” ήταν το όπιο, ψιλοκομμένες οχιές και ένας συνδυασμός μικρών δόσεων από άλλα δηλητήρια και αντίδοτα.

Σύμφωνα δε με τον Mayor, ο Sergei Popov, κορυφαίος ερευνητής στο πεδίο των βιολογικών όπλων στη Σοβιετική Ένωση -ο οποίος αυτομόλησε στις ΗΠΑ το 1992- είχε προσπαθήσει να παρασκευάσει ένα σύγχρονο Mithridatium.

3. Η “Ακτίνα φωτός του Αρχιμήδη”

Ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης (πέθανε το 212πΧ) κατάφερε να βάλει φωτιά στα πλοία των Ρωμαίων, στις Συρακούσες με τη βοήθεια μια εφεύρεση που έμεινε γνωστή ως “Ακτίνα φωτός του Αρχιμήδη”.

Πρακτικά ο κορυφαίος μαθηματικός εκτιμάται πως χρησιμοποίησε καλά γυαλισμένες μπρούτζινες ασπίδες οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και τις “αντανακλούν”, όπως εξηγεί ο Mayor, πάνω στα εχθρικά πλοία- ξύλινα την εποχή εκείνη- τα οποία παραδίδονταν στις φλόγες.



Το Discovery Channel στην εκπομπή “Mythbusters”, προσπάθησε το 2004, να επαναλάβει αυτό το επίτευγμα αλλά τελικά απέτυχε και αποφάνθηκε πως πρόκειται για μύθο. Διαψεύστηκε όμως από φοιτητές του ΜΙΤ το 2005, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε ένα πλοίο στο Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας πιστά την πρακτικές του Αρχιμήδη, 2.200 χρόνια μετά.

4. Το ατσάλι της Δαμασκού

Στα μεσαιωνικά χρόνια, τα σπαθιά, φτιάχνονταν από μια ουσία που λεγόταν Ατσάλι της Δαμασκού το οποίο παραγόταν στη Μέση Ανατολή από μια πρώτη ύλη γνωστή ως Wootz, η οποία έκανε τα ξίφη ιδιαίτερα δυνατά και ανθεκτικά. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε το 300πΧ και οι γνώσεις για αυτό φαίνεται πως χάθηκαν ξαφνικά περί τα μέσα του 18ου αιώνα. Σημειώνεται πάντως πως ένα μέταλλο τόσο σκληρό, θεωρείτο αδύνατο να σφυρηλατηθεί πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.



Το μυστικό του Ατσαλιού της Δαμασκού, αποκαλύφθηκε μόνο όταν εξετάστηκε από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε σύγχρονο εργαστήριο. Τελικά απαιτήθηκε να επιστρατευτεί η νανοτεχνολογία για την παραγωγή του, υπό την έννοια πως προστέθηκαν κατά τη διαδικασία, συγκεκριμένα υλικά, προκαλώντας μια “χημική αντίδραση σε κβαντικό επίπεδο”, όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Κ.Kris Hirst σε ένα άρθρο του για το About Education. Κάτι ανάλογο εκτιμάται πως γινόταν και πριν από εκατοντάδες χρόνια καθιστώντας το Ατσάλι της Δαμασκού, ανίκητο.

5. Vitrum Flixile το…εύπλαστο γυαλί

Υπάρχουν συνολικά τρεις αρχαίες αναφορές, σε μια ουσία που την αποκαλούσαν “vitrum flexile”, “εύπλαστο γυαλί” σε μια ακριβής μετάφραση, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τι αφορούσε. Την πρώτη ιστορία για αυτή την ανακάλυψη, τη συναντάμε στο Πετρώνιο ο οποίος πέθανε το 66 μΧ.

Όπως γράφει, ένας τεχνίτης του γυαλιού, παρουσίασε στον αυτοκράτορα Τιβέριο (14-37μΧ) ένα γυάλινο δοχείο. Ζήτησε από τον αυτοκράτορα να του το δώσει πίσω και τότε ο τεχνίτης το έριξε κάτω.

Ωστόσο το γυάλινο δοχείο έσπασε. Έκανε μόνο ένα βαθούλωμα και στη συνέχεια ο τεχνίτης το επανέφερε στο αρχικό του σχήμα. Ο Τιβέριος όμως, επειδή φοβήθηκε πως θα μειωθεί η αξία των πολύτιμων μετάλλων διέταξε τον αποκεφαλισμό του εφευρέτη ώστε το μυστικό του vitrum flexile να πεθάνει μαζί του.



Την ιστορία επανέλαβε ο Πλίνιος (πέθανε το 79μΧ) αν και υποστήριξε πως παρά τη διαρκή επανάληψή της, ίσως να μην είναι πλήρως αληθής. Περίπου 200 χρόνια μετά, εμφανίστηκε μια νέα εκδοχή της ιστορίας από τον Δίων Κάσιο, στην οποία ο εφευρέτης του ευέλικτου γυαλιού ήταν κάποιου είδους μάγος. Κατά τη δική του εκδοχή, όταν το δοχέιο έπεσε στο έδαφος, έσπασε και ο “μάγος” το έφτιαξε με γυμνά χέρια.

Το 2012 η εταιρεία Corning παρουσίασε το ευέλικτο “Willow glass”. Είχε υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο και ήταν αρκετά ευέλικτο ώστε να τυλίγεται με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το φυσικό αέριο για τη Ν.Ευρώπη θα περνά αποκλειστικά από την Ελλάδα


21/1/2015: Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς ΕΕ: "Το φυσικό αέριο για τη Ν.Ευρώπη θα περνά αποκλειστικά από την Ελλάδα"



Η Ρωσία διά του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επίσημα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι μέσα από το ελληνικό έδαφος θα περνά το δίκτυο για εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας και μέρος της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο!

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία τελειώνει ως ενεργειακός κόμβος και πλέον θα πρέπει να δημιουργήσουν εντός της Ελλάδας υποδομές για να παραλαμβάνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα το φυσικό αέριο που χρειάζονται.

«Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται από την Ελλάδα που θα υποδέχεται τον αγωγό που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

«Η Ουρανία τελείωσε για την Ρωσίας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης, αναφερόμενος στην ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Αυτή η απόφαση της Ρωσίας σίγουρα θα έχει συνέπειες και στο πώς θα αντιμετωπίσουν την Αθήνα οι δανειστές, αφού πραγματικά "δεν τους παίρνει" να απωλεστεί γεωστρατηγικά η Ελλάδα σε περίπτωση που επιμείνουν στη μη διαγραφή μέρους του τοκογλυφικού χρέους.

Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, αφού τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμπαρασύρει μεν και την Κύπρο, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία κλπ., αλλά το κυριότερο είναι ότι θα την σπρώξει να αναζητήσει συμμάχους στην ελεύθερη αγορά, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα...

Συν, βέβαια τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την μεταβολή της σε ενεργειακό κόμβο (εκτός και αν βρεθεί κάποιος νέος Α.Σαμαράς και χαρίσει πάλι τα τέλη διέλευσης, όπως έγινε με τον ΤΑΡ), ενώ και σε επίπεδο ασφάλειας η περιοχή του Εβρου αποκτά "κρίσιμη" σημασία για την Ρωσία που θα έχει κάθε λόγο να αποτρέψει τυχόν τουρκικές "αναζητήσεις"...

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία το μέλλον της ενεργειακής τους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δηλαδή στο πώς θα διαμορφωθεί η νέας τους σχέση, πελάτη και προμηθευτή, απλώς

«Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να διεξαχθεί σε συντομότατο χρόνο, διότι τέτοια μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραληφθεί το φυσικό αέριο», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως σημειώνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Μίλερ είχε ενημερώσει την 14η Ιανουαρίου τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς για την απόφαση της Ρωσίας να αναπροσανατολίσει ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου, που διοχετεύει σήμερα μέσω Ουκρανίας, στον υπό σχεδίαση αγωγό που θα περνά μέσα από την Τουρκία και θα φτάνει στην ΕΕ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη «νέα διαπραγματευτική γραμμή» της Ρωσίας, θα κατασκευαστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου, με προορισμό να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και βέβαια αυτό σημαίνει κάθετη αναβάθμιση της Ελλάδας ως κόμβου, αφού από την Βουλγαρία δεν πρόκειται να περάσει ποτέ, καθώς η χώρα αυτή ήταν ο βασικός λόγος που ματαιώθηκε ο South Stream.

Κατά τον A.Μίλερ η απόφαση αυτή έχει σκοπό «να μειωθούν οι κίνδυνοι της μεταφοράς» του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Αρτεμιστία (αψιθιά) για άμεση καταπολέμηση του καρκίνου

Η Αρτεμισία (αψιθιά) ανήκει στα αγγειόσπερμα δικοτυλήδονα, στην οικογένεια Asteraceae (Compositae). Υπάρχουν πολλά υποείδη και τα πιο γνωστά είναι η Artemisia annua L που είναι φυτό της Ασίας και η Artemisiaarborescens L που είναι φυτό της Κρήτης. Στην πρώτη γραμμή των φυσικών μέσων για την καταπολέμηση του καρκίνου που έχουν ήδη αναπτυχθεί και επιτρέπουν στο σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του, είναι ένα νέο παράγωγο του φυτού αρτεμισία που είναι πολύ αποτελεσματικό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Life Sciences, βρέθηκε ότι η αρτεμισινίνη σε συνδυασμό με σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει 98 % των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε 16 ώρες. Το βότανο προκάλεσε μείωση 28 % στα κύτταρα καρκίνου του μαστού, αλλά όταν συνδυάζεται με σίδηρο, ο καρκίνος εξαφανίζεται. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Η Αρτεμισίνη είναι γνωστό βότανο που χρησιμοποιείται στην κινέζικη ιατρική (Qinghaosu).

Η Αρτεμισινίνη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως ένα ισχυρό αντιελονοσιακό βότανο, αλλά τώρα έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο και κατά του καρκίνου. Στη μελέτη, όταν δίνεται ένα συμπλήρωμα σιδήρου, που συχνά συσσωρεύεται στον ιστό του μαστού, αλλά ιδιαίτερα στα καρκινικά κύτταρα, όταν δοθεί και αρτεμισινίνη αυτή είναι πράγματι σε θέση να στοχεύει τα «κακά» κύτταρα και να αφήνει ανέπαφα τα «καλά».

Λαμβανόμενα μαζί (σίδηρος και αρτεμισίνη), τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι προκαλούν διαταραχή της έκφρασης του παράγοντα μεταγραφής E2F1 και συμβάλλουν στην αναστολή του κυτταρικού κύκλου των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού. Ο παράγοντας μεταγραφής E2F1 αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μεταγραφικό μονοπάτι με το οποίο η αρτεμισινίνη ελέγχει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ο Σίδηρος συσσωρεύεται στα καρκινικά κύτταρα λόγω ειδικών υποδοχέων και βοηθάει στην κυτταρική διαίρεση, με τους υποδοχείς τρανσφερίνης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος επειδή τα κανονικά κύτταρα έχουν πιθανόν αυτούς τους υποδοχείς, αλλά τα καρκινικά κύτταρα που έχουν σε μεγάλη αφθονία αυτούς τους υποδοχείς, μπορεί να στοχεύονται από το συνδυασμό σιδήρου – αρτεμισινίνης.

Πολλές μελέτες έχουν, ήδη, διεξαχθεί για να αποδείξουν ότι το εκχύλισμα αρτεμισίας ArtemisiaannuaL, μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά τη νόσο παρουσία σιδήρου. Στην πραγματικότητα, η χρήση της χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια στην Κίνα όπου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας. Όπως, και τα καρκινικά κύτταρα, το παράσιτο της ελονοσίας δεν μπορεί να ζήσει παρουσία αρτεμισινίνης, επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά βότανα που έχουν βρεθεί ότι προκαλούν απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Επειδή το βότανο Αρτεμισία είναι δύσκολο να βρεθεί, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα παράγουν συνθετικά αυτό το φαρμακευτικό φυτό. Αν το βότανο μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα ζωής υπάρχει μεγάλη προοπτική να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο και να τους θεραπεύσει.





Ιστορία και παράδοση: Το όνομά της Artemisia (αψιθιά) το πήρε από τη θεά Άρτεμη, σε αναγνώριση των πολύτιμων ιδιοτήτων της.

Ο Διοσκουρίδης την ονόμαζε βαθύπικρον και τη σύστηνε κατά της ανορεξίας και των ίκτερων, σε αφέψημα και σε έγχυμα. Έλεγε ακόμα ότι ανακατεύοντας το μελάνι με έγχυμα αψιθιάς τα ποντίκια δεν αγγίζουν τους πάπυρους.

O Θεσσαλός (1ος αι. μ.κ.ε.) και ο Γαληνός (130-199), χρησιμοποιούσαν από τότε την Αρτεμισία για τη θεραπεία του τριταίου και του τεταρταίου πυρετού.

Από την αψιθιά παράγονταν το αψέντι, ένα δημοφιλές ποτό στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Το αψέντι είναι τοξικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η παρατεταμένη χρήση του προκαλεί εκφυλισμό των νεύρων (αψεντισμό), για αυτό και το ποτό αυτό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Ο αψεντισμός προκαλείτε από ένα αιθέριο έλαιο του αψινθίου, το θούιον, που είναι δηλητηριώδες.

Κατά το παρελθόν, η αψιθιά ήταν ένα από τα κύρια αρωματικά συστατικά του βερμούτ (το wermut προέρχεται από τη γερμανική λέξη για την αψιθιά. Σαν λαϊκό φάρμακο, η αψιθιά έχει μεγάλη φήμη ως τονωτικό, εναντίον της φυματίωσης, της αναιμίας, της αρθρίτιδας και των σκωλήκων των εντέρων και από αυτό πήρε το αγγλικό όνομαwormwood (σκουληκόξυλο). Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά της χολικής ανεπάρκειας και κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Χαρακτηριστικά της Αρτεμισίας (αψιθιά): Είναι πολυετής θάμνος σαν φτέρη με φωτεινά κίτρινα άνθη, και μυρωδιά καμφοράς. Στην Κρήτη η Αρτεμισία ονομάζεται αψιθιά ή πισιδιά, Artemisia arborescens L. και είναι πολυετής θάμνος αρωματικός, πικρός, καλυμμένος με ασημόλευκο χνούδι. Οι βλαστοί του είναι 50-100 εκ. Τα φύλλα πτερόλοβα με λοβούς στενούς, στρογυλλεμένους στην άκρη. Κεφάλια στρογγυλωπά, 6-7 χιλ. που σχηματίζουν μεγάλες πολύανθες φόβες. Η Αρτεμισία ζει σε χαμηλό υψόμετρο, σε άκρες δρόμων και σε χέρσους αγρούς.

Θεραπευτικές χρήσεις της Αρτεμισίας (αψιθιά): Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική η Artemisia annua είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως θεραπεία πυρετού. Έχει παραχθεί ημισυνθετικά ως ανθελονοσιακό φάρμακο. Ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης της αρτεμισινίνης περιλαμβάνει τη διάσπαση των γεφυρών ενδοπεροξειδίου του σιδήρου, που παράγουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του παρασίτου. Η ελονοσία προκαλείται από το Plasmodium falciparum (κυρίως), που κατοικεί σε μεγάλο βαθμό στα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν σίδηρο αίμης.

Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις. Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.

Η Αρτεμισία (αψιθιά) στη θεραπεία του καρκίνου: Η αρτεμισινίνη αντιδρά με σίδηρο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα κύτταρα. Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα, είναι πιο ευαίσθητα στην τοξική επίδραση της αρτεμισινίνης. Μπορούν ομοιοπολικά συνδεδεμένα προς την αρτεμισινίνη σιδήρου να μεταφέρουν την γλυκοπρωτεΐνη του πλάσματος την τρανσφερίνη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η holotransferrin – tagged αρτεμισινίνη, είναι πολύ ισχυρή και εκλεκτική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειογένεση και την έκφραση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα σε ορισμένες καλλιέργειες ιστών. Έτσι, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life Sciences, και είναι άκρως ενθαρρυντική για τη μάχη και την καταπολέμηση του καρκίνου. Αρχικά οι επιστήμονες χορήγησαν αρτεμισινίνη από την αψιθιά και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μείωση των καρκινικών κυττάρων κατά 30%. Στη συνέχεια η θεραπεία συνδυάστηκε με σίδηρο και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Το 98% των καρκινικών κυττάρων είχε εξαφανιστεί μέσα σε 16 ώρες και το σπουδαιότερο, τα υγιή κύτταρα δεν είχαν επηρεαστεί καθόλου.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αψιθιάς δεν είναι προσφάτως γνωστές. Στην αρχαία Ελλάδα τη χρησιμοποιούσαν ευρέως, ενώ έχει διαπιστωθεί επίσης και χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας, σε περιπτώσεις κατάθλιψης και στην έμμηνο ρύση (την εξομαλύνει). Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Με απόσταξη των φύλλων και των ανθέων συλλέγεται ένα λάδι ανθελμινθικό, τονωτικό, εφιδρωτικό, αντισηπτικό, ανικαρκινικό και αντιπυρετικό.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παραδόθηκαν στη σαγήνη του και το ύμνησαν (Edouard Manet, Charles Baudelaire, Paul Gauugin, Tolouse Lautrec, Van Gog). Λέγεται μάλιστα ότι ο Van Gog τρελλάθηκε από τον αψεντισμό.

Συνταγές για την αψιθιά

-Τα αποξηραμένα άνθη, σε αφέψημα, τρία φλιτζάνια την ημέρα, για διούρηση, για τους κολικούς νεφρών, την αμμηνόρροια, τις στομαχικές διαταραχές και τον πυρετό.

-Για την υδρωπικία 18-30 γραμμάρια σκόνης από αποξηραμένη αψιθιά σε ένα λίτρο νερό, ανά ένα ποτήρι την ημέρα.

-Μια φούχτα φύλλα σε ένα λίτρο άσπρο κρασί για δύο εβδομάδες δίνει ρόφημα ικανό να διεγείρει την όρεξη (ένα ποτήρι του λικέρ τη μέρα, πριν το γεύμα, για τρεις ημέρες, όχι παραπάνω).

-Το ίδιο ρόφημα μετά το γεύμα αναδεικνύεται ευστόμαχο, ενώ το πρωί, πριν το πρόγευμα, είναι αποτελεσματικό για αυτούς που υποφέρουν από σκώληκες εντέρων (ταινία, ασκαρίδες, οξύουρους, σχιστοσωμίαση).

-Για τον καρκίνο δίνονται όλες οι ανωτέρω συνταγές μαζί με συμπλήρωμα σιδήρου 2-3 φορές την ημέρα.

Η Αρτεμισινίνη δεν είναι διαλυτή στο νερό, ως εκ τούτου, το τσάι Artemisia annua θεωρείται ότι δεν περιέχει φαρμακολογικά σημαντικές ποσότητες artemesinin. Το ζεστό νερό (85°C), και όχι βραστό νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τσαγιού.

Η αψιθιά χρησιμοποιείται, επίσης, στην παρασκευή χρωμάτων και στον αρωματισμό διαφόρων ποτών.

Οι φρέσκοι ή αποξηραμένοι βλαστοί αποκρούουν τα έντομα και τα ποντίκια.

Τα ξεραμένα φύλλα τους όταν τοποθετηθούν στα ρούχα αποκρούουν τους σκώρους. Αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα έντομα και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών.

Απαγορεύεται στις θηλάζουσες, στις εγκυμονούσες γιατί διεγείρει τη μήτρα, στους νευρικούς και ευέξαπτους, όπως, επίσης, και αυτούς που υποφέρουν από στοματικές και γαστρεντερικές παθήσεις. Το πλούσιο αιθέριο έλαιό του, εάν γίνει κατάχρηση, μπορεί να προκαλέσει νευρικές διαταραχές.

Ήδη η φαρμακευτική εταιρία Sanofi, έχει ξεκινήσει την παραγγελία 60 τόνων αρτεμισινίνης το χρόνο, και σύντομα υπάρχει αισιοδοξία ότι ένα όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου θα προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων.

Τα ημισυνθετικά παράγωγα αρτεμισινίνης:

Artesunate (υδατοδιαλυτή: για στοματική, πρωκτική, ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χρήση)
Artemether (λιποδιαλυτή: για στοματική, πρωκτική ή ενδομυϊκή χρήση)
Dihydroartemisinin
Artelinic οξύ
Artemotil

Η αρτεμισίνη δεν χρησιμοποιείται για την προφύλαξη της ελονοσίας (πρόληψη) λόγω της εξαιρετικά σύντομης δραστηριότητας (χρόνος ημιζωής ) του φαρμάκου. Για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χορηγείται πολλές φορές κάθε μέρα. Τα παράγωγα αρτεμισινίνης έχουν ημιζωή της τάξης της μιας ώρας, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται, συχνά.

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Γράμμα του πατέρα στο γιο του

Γράμμα του πατέρα στο γιο του....

«Εάν μια μέρα με δεις "γέρο"... εάν λερώνομαι όταν τρώω και δεν μπορώ να ντυθώ... έχε υπομονή. Θυμήσου πόσο καιρό μου πήρε για να σου τα μάθω...
Εάν όταν μιλάω μαζί σου επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, μην με διακόπτεις, άκουσε με. Oταν ήσουν μικρός κάθε μέρα σου διάβαζα το ίδιο παραμύθι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.

Όταν δεν θέλω να πλυθώ μην με μαλώνεις και μην με κάνεις να αισθάνομαι ντροπή... Θυμήσου όταν έτρεχα από πίσω σου και έβρισκες δικαιολογίες όταν δεν ήθελες να πλυθείς. Όταν βλέπεις την άγνοιά μου στις νέες τεχνολογίες, δώσε μου χρόνο και μη με κοιτάς ειρωνικά, εγώ είχα όλη την υπομονή να σου μάθω το αλφάβητο.

Όταν κάποιες φόρες δεν μπορώ να θυμηθώ ή χάνω τον συνειρμό των λέξεων, δώσε μου χρόνο για να θυμηθώ και εάν δεν τα καταφέρνω μην θυμώνεις... Το πιο σπουδαίο πράγμα δεν είναι εκείνο που λέω αλλά η ανάγκη που έχω να είμαι μαζί σου και κοντά σου και να με ακούς.

Όταν τα πόδια μου είναι κουρασμένα και δεν μου επιτρέπουν να βαδίσω μην μου συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν ένα "βάρος", έλα κοντά μου με τα δυνατά σου μπράτσα, όπως έκανα εγώ όταν ήσουν μικρός και έκανες τα πρώτα σου βήματα.

Όταν λέω πως θα ήθελα να "πεθάνω"... μη θυμώνεις, μια μέρα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που με σπρώχνει να το πω. Προσπάθησε να καταλάβεις πως στην ηλικία μου δεν ζεις, επιβιώνεις. Μια μέρα θα ανακαλύψεις ότι παρόλα τα λάθη μου πάντοτε ήθελα το καλύτερο για σένα, για να σου ανοίξω τον δρόμο.

Βοήθησέ με να περπατήσω, βοήθησέ με να τελειώσω τις ημέρες μου με αγάπη και υπομονή.

Σε αγαπώ παιδί μου...»

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ολοκαίνουργια ύλη» δημιουργήθηκε στο CERN οι συγκρούσεις παρήγαγαν νέο είδος σωματιδίων

Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παρήγαγαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα μορφή ύλης. Πρόκειται για κύματα γκλουονίων που έχουν χαρακτηριστικά υγρού με τους ειδικούς να ονομάζουν αυτή τη νέα ύλη «χρωμο-υάλινο συμπύκνωμα».
Τα γκλουόνια
Τα γκλουόνια ή γλοιόνια είναι στοιχειώδη σωματίδια με μηδενική μάζα ηρεμίας και μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο. Είναι σωματίδια τα οποία μεταφέρουν την ισχυρή αλληλεπίδραση, με την οποία αλληλεπιδρούν τα κουάρκ, θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία απαρτίζεται η ύλη. Τα γκλουόνια συνδέονται με την πολύ ισχυρή δύναμη που επιτρέπει στα κουάρκ να «κολλούν» μεταξύ τους μέσα στα πρωτόνια και τα νετρόνια. Για αυτό και ονομάστηκαν «gluons» από την αγγλική λέξη glue που σημαίνει κόλλα.
Η νέα ύλη

Οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι οι συγκρούσεις πρωτονίων και ιόντων μολύβδου θα είχαν αυτή την εξέλιξη. Η ύπαρξη αυτής νέας μορφής ύλης όμως εξηγεί την παράξενη συμπεριφορά που έχουν ορισμένες φορές τα σωματίδια μέσα στον επιταχυντή.
Στα πειράματα που γίνονται στο LHC οι συγκρούσεις πρωτονίων και ιόντων ρευστοποιούν αυτά τα σωματίδια και παράγουν νέα τα περισσότερα εκ των οποίων «πετούν» προς κάθε κατεύθυνση με ταχύτητες που πλησίαζαν εκείνη του φωτός. Πρόσφατα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ορισμένα ζεύγη σωματιδίων «πετούσαν» από το σημείο της σύγκρουσης σε συσχετισμένες κατευθύνσεις.
«Με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να πετούν προς την ίδια κατεύθυνση αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς επικοινωνούν μεταξύ τους για να κινηθούν μαζί. Αυτό ήταν μια έκπληξη για όλους» αναφέρει ο Γκάνθερ Ρόλαντ, φυσικός του ΜΙΤ και μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέλυσε τα δεδομένα των πρόσφατων σωματιδιακών συγκρούσεων στον LHC. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physical Review B».
Τα πειράματα

Παρόμοια «πτητικά» μοτίβα παρουσιάζονται όταν συγκρούονται μεταξύ τους βαρέα σωματίδια όπως παραδείγματος χάριν, σωματίδια μόλυβδου μεταξύ τους. Αυτού του είδους οι συγκρούσεις δημιουργούν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων», μια μορφή της ύλης που εμφανίστηκε αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία παύουν να ισχύουν οι δυνάμεις που συγκρατούν τους πυρήνες των ατόμων και η ύλη μετατρέπεται σε μια «αρχέγονη σούπα» από κουάρκ και γκλουόνια, θεμελιώδη σωματίδια που δεν διασπώνται περαιτέρω. Ολόκληρο το Σύμπαν ήταν μια σούπα κουάρκ-γκλουονίων για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά το σχηματισμό του πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ομως η δημιουργία πλάσματος κουάρκ-γκλουονίων δεν είναι δυνατή με συγκρούσεις πρωτονίων και μολύβδου σαν αυτές που γίνονται αυτή την εποχή στο CERN. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα διαφορετικό είδος ύλης, το «χρωμο-υάλινο συμπύκνωμα», είναι πιθανό να λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων.
Η διεμπλοκή

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από αυτό το συμπύκνωμα κρύβεται ένας μηχανισμός που ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή. Η κβαντική διεμπλοκή είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο αντικείμενα που δημιουργούνται μαζί (για παράδειγμα δύο ηλεκτρόνια) μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο, η αλλαγή της κατάστασης του ενός θα έχει αντίκτυπο και στο άλλο.
Ετσι, είτε πρέπει να δεχτούμε πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα είτε πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής. Η κβαντική διεμπλοκή είναι υπαρκτό φαινόμενο και παρατηρείται σε πειράματα, όχι μόνο στο μικρόκοσμο, αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Βίδα ηλικίας 300 εκ. ετών

Το καλοκαίρι του 1998, Ρώσοι επιστήμονες που ερευνούσαν σε μια περιοχή 300 χ.λ.μ. νοτιοδυτικά της Μόσχας για τα υπολείμματα ενός μετεωρίτη, ανακάλυψαν ένα κομμάτι βράχου που περιέκλειε μια σιδερένια βίδα!



Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι η ηλικία του βράχου είναι 300-320 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή όχι μόνον δεν υπήρχαν ευφυείς μορφές ζωής στον πλανήτη, αλλά ούτε καν οι δεινόσαυροι δεν είχαν εμφανιστεί στην επιφάνειά του! Η βίδα, στην οποία διακρίνεται καθαρά το κεφάλι και το περικόχλιό της, έχει μήκος ενός περίπου εκατοστού και διάμετρο περίπου τριών χιλιοστών του μέτρου.



Οι επιστήμονες νόμισαν αρχικά ότι η βίδα ανήκε σε κάποιο γεωργικό μηχάνημα. Όμως η βίδα ήταν γερά στερεωμένη στον βράχο. Περίπτωση «λάθους» αποκλείστηκε γιατί επιπλέον, όπως έδειξαν μεταγενέστερες μελέτες, η βίδα βρίσκεται εκεί για ένα πραγματικά τεράστιο χρονικό διάστημα, αφού τα άτομα του σιδήρου της βίδας και τα άτομα του πυριτίου (από το οποίο αποτελείται κυρίως ο βράχος) έχουν διαχυθεί εκατέρωθεν στα δύο υλικά!

Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι μέσα στο βράχο υπάρχουν και άλλες παρόμοιες βίδες όπως επίσης και δύο μικρές στρογγυλές σφαίρες που φέρουν τετράγωνες οπές! Το εύρημα μελετήθηκε επισταμένα σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα της Ρωσίας - από γεωλόγους, φυσικούς, παλαιοντολόγους, μεταλλειολόγους και αποδείχτηκε ότι η βίδα βρισκόταν μέσα στο ίζημα πριν αυτό στερεωθεί σε βράχο. Όλοι οι τεχνικοί που εξέτασαν τα ευρήματα είναι πεπεισμένοι ότι η βίδα έχει κατασκευαστεί τεχνητά και ότι δεν αποτελεί προϊόν κάποιας φυσικής διαδικασίας.

Τεχνολογία ηλικίας 300 εκατ.ετών

Ένα άγνωστο αντικείμενο που φαίνεται να αποτελεί κομμάτι από κάποιο τεχνολογικό αντικείμενο βρέθηκε πρόσφατα στην Ρωσία.

Το εξάρτημα φαίνεται να έχει ηλικία 300 εκατομμυρίων ετών και δεν μπορεί παρά να είναι εξωγήινη κατασκευή.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας κάτοικος του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία ανακάλυψε μια μεταλλική οδοντωτή ράβδο, συμπιεσμένη σε κάρβουνο, όταν άναβε το τζάκι του. Το ασυνήθιστο εύρημα το έφερε στους επιστήμονες της περιοχής του.
Μετά από μία προσεκτική μελέτη του αντικειμένου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εύρημα είναι ηλικίας 300 εκατομμυρίων ετών και είχε δημιουργηθεί από ζωντανό ον.

Όμως οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποιος κατασκεύασε την αλουμινένια οδοντωτή ράβδο.
Η ανακάλυψη του παράξενου αντικειμένου μέσα σε κάρβουνα δεν είναι μια μοναδική περίπτωση για την εποχή μας.
Το πρώτο παρόμοιο εύρημα ανακαλύφθηκε το 1851 στη πολιτεία της Μασαχουσέτης κατά τις ανατινάξεις σε λατομείο. Το βάζο από κράμα ψευδάργυρου με ασήμι το ανακάλυψαν σε κάρβουνα, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στη Κάμβρια περίοδο, η οποία άρχισε 500 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το 1974 βρέθηκε ένα άγνωστο εξάρτημα από αλουμίνιο σε λατομείο ψαμμίτη στη Ρουμανία. Το εξάρτημα έμοιαζε με σφυρί ή με το πόδι σκάφους προσγείωσης “Απόλλων”, δεν μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από άνθρωπο, διότι προσδιορίζεται να ανήκει στην Ιουρασική περίοδο.
Όλα αυτά τα ασυνήθιστα ευρήματα τοποθετούν σε αδιέξοδο τους επιστήμονες, διότι ανατρέπουν τις θεμελιώδες έννοιες της σύγχρονης επιστήμης. Το κάρβουνο, στο οποίο ανακάλυψαν το ασυνήθιστο εξάρτημα, έχει μεταφερθεί στη περιοχή Πριμόρσκι από την Χακασία της περιοχής Τσερνογκόρσκι. Για το κάρβουνο αυτό είναι γνωστή η ηλικία, η οποία ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια χρόνια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες υπέθεσαν, ότι το μεταλλικό εξάρτημα πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας με το κάρβουνο.

Όταν οι γεωλόγοι έσπασαν προσεκτικά το κομμάτι του άνθρακα, ανακάλυψαν ένα ελαφρύ και μαλακό εξάρτημα μήκους 7 εκατοστών, κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου (98%) και μαγνησίου (2%).
Από την μια πλευρά το καθαρό αλουμίνιο σπάνια συναντάται στη φύση, γι’ αυτό οι επιστήμονες υπέθεσαν, ότι το εξάρτημα έχει τεχνητή προέλευση. Από την άλλη πλευρά η σύσταση του κράματος επέτρεψε να εξηγηθεί πως διατηρήθηκε το εξάρτημα. Πάνω σε καθαρό αλουμίνιο σχηματίζεται ένα σκληρό στρώμα οξειδίου, το οποίο εμποδίζει την βαθύτερη διάβρωσή του.

Ως αποτέλεσμα το κράμα με 98% αλουμινίου αντέχει τις υψηλές πιέσεις, ακραίες θερμοκρασίες και τις ακραίες επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Οι μελέτες των μετεωριτών επέτρεψαν στην επιστήμη να γνωρίσει την ύπαρξη του εξωγήινου αλουμινίου-26, το οποίο διασπάται στη συνέχεια σε μαγνήσιο-26. Η παρουσία του μαγνησίου με περιεκτικότητα 2% στο κράμα θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει την διαστημική προέλευση του αντικειμένου.
Όμως για την επιβεβαίωση αυτής της υπόθεσης χρειάζονται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες μελέτες. Το τελευταίο πράγμα που εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν η ασυνήθιστη ομοιότητα του αντικειμένου με τη σύγχρονη οδοντωτή ράβδο.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι η φύση μπόρεσε να δημιουργήσει ένα αντικείμενο με έξι όμοια δόντια και ένα ίδιο βήμα μεταξύ τους. Μάλιστα το βήμα ήταν ασυνήθιστα μεγάλο σε σχέση με τα ίδια τα δόντια.
Πιθανών η ράβδος αυτή να ήταν μέρος ενός πολύπλοκου μηχανισμού.

Σήμερα παρόμοια εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα μικροσκόπια και σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.

Εξάρτημα αλουμινίου 11.000 ετών

Η σφήνα αλουμινίου βρέθηκε στη Ρουμανία το 1974, στις όχθες του ποταμου Mures, κοντά στην πόλη της Ayud. Την βρήκαν σε βάθος έντεκα μέτρων.


Δείτε, μοιάζει πολύ με ένα τεράστιο σφυρί.

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Cluj-Napoca, πήγε το τεχνούργημα σε εργαστήριο και βρήκαν ότι το υλικό είναι κράμα αλουμινίου, που καλύπτεται με ένα παχύ στρώμα οδειδίου.

Το κράμα περιείχε δώδεκα διαφορετικά στοιχεία και το περίεργο είναι ότι έχει τα στοιχεία του αλουμινίου.

Το αλουμίνιο όμως ανακαλύφθηκε το 1808!!

Βγαίνει απο τον βωξίτη, με ηλεκτρόλυση (βολταϊκό τόξο, ηλεκτρικό ρεύμα).

Αυτό το αντικείμενο έχει ηλικία έντεκα χιλιάδων ετών.

Ας δώσουν οι επιστήμονες του κατεστημένου μια λογική απάντηση...

Αρχαίο βύσμα 100.000 ετών

Ενα περίεργο βύσμα εκανε την εμφανιση του το οποίο ειναι αναπόσπαστο μέρος ενός βράχου 100.000 χρόνων.
Το 1998 ανακαλύφθηκε το βυσμα- πετρα από τον John J. Williams, κάπου στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τον Williams που ανακάλυψε το βυσμα-πετρα κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, σε μη κατοικησιμη περιοχη. Όταν άρχισε το σκάψιμο, παρατήρησε ότι οι τρεις εκδοχες (συνδεσεις) αποτελούσαν μέρος μιας μεγαλύτερης πετρας. Ο Williams δεν λεει λεξη για την τοποθεσία ανευρεσης του.



Το περιεργο ειναι οτι μέχρι τώρα η επιστήμη δεν θελει να ερευνησει αν πραγματι το βυσμα ειναι αρχαιο η οχι. Ίσως επειδή φοβούνται για το τι θα βρουν;
Μέσω ακτίνων Χ εχει διαπιστωθεί ότι το περίβλημα του βύσματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βράχου. Και ότι η ίδια η πέτρα είναι τουλάχιστον 100.000 ετών.





Παρά την κριτική που ο Williams έχει λάβει από ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν είναι πραγματικο, αυτος επιμενει για μια επιστημονική έρευνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ειναι παρων, και οτι δεν πληρώσει το κόστος της ερευνας.

Πολλοι ισχυριζονται ότι η επιστήμη δεν θελει να το ερευνησει γιατι ισως η ιστορία θα επρεπε να ξαναγραφτεί. Ενας πολιτισμός στη Γη, που ειναι τουλάχιστον 100.000 ετών, φυσικα και δεν ειναι 'δυνατον'.

Ετσι καλύτερα να λεγεται ότι ο Williams το κατασκευασε ο ιδιος.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Δέκα λιποδιαλυτικοί διατροφικοί συνδυασμοί

Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού λίπους…

1. Αβγό ποσέ + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο
Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα + αμύγδαλα + ξερά φρούτα
Εξαιρετικό πρωινό γεύμα Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια
Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Κρέας + μουστάρδα + μπαχαρικά + πιπεριές
Ιδιαίτερα χορταστικός συνδυασμός για μεσημεριανό Ή βραδινό γεύμα Διεγείρει εντονότερα το μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις, προάγει την απώλεια λίπους, υποστηρίζει το μυϊκό ιστό.

5. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα
Κλασικός εποχικός συνδυασμός Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

6. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά
Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

7. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά
Ιδανικό για βραδινό Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

8. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού
Το ίδιο απολαυστικό ζεστό Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

9. Μιλκσέικ με άπαχο γάλα + μπανάνα + κανέλα
Τέλειο ύστερα από σωματική άσκηση Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, δροσίζει και ενυδατώνει το σώμα, δρα τονωτικά, μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

10. Ψάρι + χόρτα
Σίγουρη επιλογή.Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

Έξυπνα κόλπα για το σπίτι


Συλλογή από έξυπνα κόλπα για το σπίτι 






Στα ντουλάπια κουζίνας συσσωρεύεται βρώμiα και μικροβια! Μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα με αυτό το σπιτικό καθαριστικό. Αναμίξτε ένα μέρος ελαιόλαδο και 2 μέρη μαγειρική σόδα και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί για να καθαρίσετε τα ντουλάπια(ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε εάν τα τρίψετε με μια παλιά οδοντόβουρτσα)



Πλύνετε τα legos στο πλυντήριο.



Τα Lego κομμάτια, κυρίως τα μικρά μπορεί να είναι πηγη μικροβίων . Έαν τα καθαρίσετε ένα προς ένα, θα πάρει μέρες. Μπορείτε λοιπόν να τα βάλετε όλα σε μια τσάντα πλυντηρίου και στο πλυντήριο. Προσθέστε λίγο σαπούνι και στη συνέχεια απλά αφήστε τα να στεγνώσουν.

Η πόρτα του φούρνου ,όσο και αν την καθαρίσετε,πάντα φαίνεται βρώμικη εξ'αιτίας του κενού που υπάρχει ανάμεσα στο τζάμι?Καθαρίστε εύκολα τον φούρνο σας με το παρακάτω κόλπο και καντε την κουζίνα σας να δείχνει σαν καινούργια!


Βήμα 1: Αφαιρέστε το συρτάρι από το κάτω μέρος του φούρνου.



Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα εργαλείο καθαρισμού με μια συρμάτινη κρεμάστρα.



Θα ισιώσετε την κρεμάστρα και στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα πανάκι καθαρισμού στον γάντζο. Χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να στερεώσετε το μαντηλάκι.



Βήμα 3: Ξαπλώστε στο πάτωμα και κοιτάξτε κάτω από την πόρτα του φούρνου σας. Θα δείτε σχισμές ανάμεσα στην πόρτα του φούρνου και το γυάλινο παράθυρο.


Βήμα 4: Σύρετε την κρεμάστρα μέσα από τις ράγες.

Καθαρίστε σέρνοντας την κρεμάστρα δεξιά-αριστερά.


Βήμα 5: Τραβήξτε την κρεμάστρα από τις υποδοχές όταν τελειώσετε τον καθαρισμό. Επαναλάβετε με καινούργιο πανάκι εάν χρειαστεί εώς ότου καθαρίσει τελείως το γυαλί





Βήμα 6: Απολαύστε την καθαρή, χωρίς ίχνη βρώμιας,πόρτα του φούρνου σας!



Καθαρίστε τα αλατα απο το σιδερο

Ο καθαρισμός είναι πολύ απλός, αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή. Πρώτα πασπαλίζουμε αλάτι πάνω στη σιδερώστρα, μετά ρυθμίζουμε το σίδερο στην υψηλότερη θερμοκρασία στην επιλογή ατμού και στη συνέχεια απλά σιδερώνουμε πάνω από το αλάτι. Η βρωμιά κολλάει στο αλάτι και το σίδερο γίνεται καθαρό και λαμπερό.
Αφαιρέστε τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων με λαστιχένια γάντια.

Αν έχετε γάτα ή σκύλο, τότε είμαι βέβαιος ότι είστε σε διαρκή πόλεμο με τις τρίχες τους.Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αφαιρέσετε όλα αυτά τα μαλλιά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια. Περάστε το χέρι σας με το γάντι πάνω από την ταπετσαρία,τους καναπέδες και τα μαξιλάρια και οι τρίχες θα κολλήσουν επάνω στο γάντι.
Ξανακάντε τα κιτρινισμένα μαξιλάρια λευκά με αυτό το μείγμα.

Είναι τόσο ενοχλητικό όταν τα κάτασπρα μαξιλάρια σας αποκτούν μια κίτρινη απόχρωση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το διορθώσετε αυτό. Αναμείξτε τα ακόλουθα συστατικά: 1 φλιτζάνι απορρυπαντικό πλυντηρίου, 1 φλιτζάνι σκόνη απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων, 1 φλιτζάνι χλωρίνη, ½ φλιτζάνι βόρακα και πολύ ζεστό νερό Τρίψτε τα μαξιλάρια σας με το μείγμα,ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσουν.
Εξαφανίστε τις γρατζουνιές στα έπιπλα από ξύλο με το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Αν έχετε ένα ξύλινο τραπέζι γδαρμένο και άσχημο, μην το πετάξετε, γιατί μπορεί ακόμα να σωθεί. Ανακατέψτε ½ φλιτζάνι ξύδι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, βυθίστε ένα πανί στο μείγμα και τρίψτε το πάνω στο ξύλο. Οι γρατσουνιές θα εξαφανιστούν εντελώς και το ξύλο θα μοιάζει με καινούργιο.
Αφαιρέστε τα άλατα νερού με ξύδι.


Το δυσάρεστο στρώμα αλάτων που εμφανίζεται συχνά πάνω και γύρω από τις βρύσες, δεν είναι σίγουρα κάτι που θέλετε να έχετε στο σπίτι σας. Αλλά μπορείτε εύκολα να τα αφαιρέσετε με ξύδι. Αν είναι μια επίπεδη επιφάνεια, ρίξτε λίγο ξύδι και αφήστε το να καθίσει για περίπου 20 λεπτά. Για την βρύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με ξίδι.


Αφαιρέστε σημάδια θερμότητας με περισσότερη θερμότητα.

Αν έχετε λευκά σημάδια θερμότητας στα έπιπλά σας, για να τα καταργήσετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερη θερμότητα και υγρασία. Πάρτε διάφορα υφάσματα και ψεκάστε τα με νερό. Βάλτε τους πάνω από το λεκέ και στη συνέχεια σιδερώστε από πάνω για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Καθαρίστε το καναπέ με αλκοόλ.

Για να καθαρίσετε ένα καναπέ μικροϊνών χρειάζεστε ένα άσπρο σφουγγάρι και αλκοόλ. Ψεκάστε με το αλκοόλ την λεκιασμένη περιοχή και τρίψτε με το σφουγγάρι. Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει. Στη συνέχεια, τρίψτε με μια βούρτσα την περιοχή.
Κάντε την σχάρα σας αντικολλητική με ένα κρεμμύδι.

Αν θέλετε η σχάρα σας να μην κολλάει απλά κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίψτε την κομμένη πλευρά στη θερμαινόμενη σχάρα.
Καθαρίστε τη βρύση του μπάνιου με λεμόνι.

μπορείτε να καθαρίσετε τη βρύση του μπάνιου με λεμόνι. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε τους σκληρούς λεκέδες νερού.





Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό τζαμιών.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε νερό, ξύδι και σαπούνι πιάτων. Ανακατέψτε αυτά τα τρία συστατικά και τα παράθυρά σας θα είναι λαμπερά. Επίσης, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε εφημερίδα. Ψεκάστε τα παράθυρα με το μείγμα, χρησιμοποιήστε ένα λευκό πανί για να τα πλύνετε και στη συνέχεια στεγνώστε τα με την εφημερίδα.
Καθαρίστε τις σκουριες απο τη σόμπα με αμμωνία.

Τι μπορείτε να κάνετε; Είναι απλό. Πάρτε ¼ φλιτζάνι αμμωνία και σφραγίστε την επιφανεια με μια πλαστική σακούλα.Αφήστε το να καθίσει για μια νύχτα και στη συνέχεια θα πρέπει να σκουπίσετε με ένα καθαρό σφουγγάρι. Το ίδιο κάντε και με τις σχάρες.
Διάλυμα καθαρισμού για τον νεροχύτη της κουζίνας.

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό για το νεροχύτη της κουζίνας, χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα συστατικά: υγρό πιάτων, αποσταγμένο άσπρο ξίδι, σόδα, ορυκτό αλάτι, λεμόνι ή lime και πάγο. Θα χρειαστείτε επίσης ένα παλιό κουρέλι, μια οδοντόβουρτσα και ένα μαλακό σφουγγάρι. Ξεπλύνετε το νεροχύτη και πασπαλίστε με μαγειρική σόδα την επιφάνεια. Κάντε μια πάστα και ξεπλύνετε. Τρίψτε το χείλος με μια οδοντόβουρτσα εμποτισμένη με την πάστα σόδας .

Σκεπάστε ολόκληρο το νεροχύτη με απορροφητικό χαρτί εμποτισμένο με λευκό ξύδι και αφήστε το να καθίσει για 20 λεπτά. Εμποτίστε ένα σφουγγάρι με νερό και υγρό πιάτων και καθαρίστε τον νεροχύτη. Συμπληρώστε με 2 φλιτζάνια πάγο και ρίξτε ένα φλιτζάνι αλάτι πάνω του. Αφήστε το κρύο νερό να τρέξει,έως ότου ο πάγος λιώσει. Στη συνέχεια, κόψτε ένα λεμόνι τρίψτε τον νεροχύτη.
Πώς να καθαρίσετε ένα ξύλο κοπής



Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι το ξύλο κοπής διατηρεί βρωμιά.Καθαρίστε το πανεύκολα. Θα χρειαστείτε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι, 1 φλιτζάνι νερό, ½ λεμόνι, αλάτι , ελαιόλαδο και μια πετσέτα. Σκουπίστε την επιφάνεια κοπής με ένα μείγμα από ξύδι και νερό. Κόψτε ένα λεμόνι , βουτήχτε το στο αλάτι και τρίψτε το ξύλο. Ξεπλύντε με νερό. Στη συνέχεια βυθίστε την πετσέτα στο ελαιόλαδο και με απαλές κινήσεις τρίψτε το ξύλο.
Καθαρίστε την μπανιέρα με γκρέιπφρουτ και αλάτι.



Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά ή σπιτικά προϊόντα καθαρισμού, εδώ είναι ένα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την μπανιέρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα γκρέιπφρουτ και ¼ φλιτζάνι αλάτι. Κόψτε το γκρέιπφρουτ και πασπαλίστε το με αλάτ. Βρέξτε την μπανιέρα και πασπαλίστε με το υπόλοιπο αλάτι. Τρίψτε το γκρέιπφρουτ γύρω από την μπανιέρα.Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό φούρνου.

Για να καθαρίσετε το φούρνο, μπορείτε να αναμείξετε μαγειρική σόδα και ξύδι.Χρειάζεται, επίσης, ένα μπολ και μια σπάτουλα. Ξύστε τα υπολείμματα με τη σπάτουλα.Πασπαλίζουμε μαγειρική σόδα σε όλο το πάτωμα του φούρνου. Στη συνέχεια ψεκάσετε το ξίδι πάνω από τη σόδα . Αφήστε το να καθίσει για 10-20 λεπτά. Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις.
Καθαρίστε τα στόρια με ξύδι και νερό.


Ο καθαρισμός των στοριών μπορεί να είναι επώδυνος. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να το κάνουμε. Αναμείξτε ίσα μέρη ξύδι και ζεστό νερό σε ένα μπολ. Βάλτε μια παλιά κάλτσα στο χέρι σας.βρέξτε την με το μείγμα και σκουπίστε τα στόρια.
Αφαιρέστε τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο με οδοντόκρεμα.


Εάν έχετε ένα παιδί που μόλις ανακάλυψε τη μαγεία των ανεξίτηλων μαρκαδόρων, τότε είναι πολύ πιθανό να βρείτε τα έργα τέχνης του στο δάπεδο και τα έπιπλα. Μην ανησυχείτε, αυτό μπορεί να διορθωθεί. Απλώστε οδοντόκρεμα επάνω στον μαρκαδόρο και τρίψτε με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
Εξαφανίστε τους λεκέδες απο το χαλί.




Μερικοί λεκέδες απλά δεν βγαίνουν από το χαλί, οτι είδους καθαριστικό και αν χρησιμοποιείτε. Αλλά υπάρχει μια λύση για αυτό. Ψεκάστε καθαριστικό τζαμιών πάνω στο λεκέ, βάλτε ένα πανί ή πετσέτα πάνω του και σιδερώστε το. Επαναλάβετε έως ότου ο λεκές ξεκολλήσει.
Γυαλίστε τα ασημικά σας με αλάτι και σόδα.

Τόσο το αλάτι όσο και η μαγειρική σόδα χρησιμοποιούνται μεμονωμένα συνήθως σε σπιτικά προϊόντα καθαρισμού. Αλλά γιατί να μην τα ανακατέψουμε; Αν το κάνετε θα δείτε ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ ωραίο καθαριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το ασήμι. Συνδυάστε ίσα ποσά αλάτι σόδα και τρίψτε τα ασημικά σας.
Βάλτε στον φούρνο μικροκυμάτων το σφουγγάρι κουζίνας.

Τα σφουγγάρια κουζίνας επιτρέπουν στα μικρόβια να συσσωρεύονται. Μια μια καλή ιδέα για να απαλλαγούμε από αυτά,είναι να βάλουμε το σφουγγάρι της κουζίνας στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά. Θα σκοτώσει σχεδόν όλα τα μικρόβια.
Καθαρίστε τον κάδο απορριμμάτων με παγάκια απο ξύδι και λεμόνι

Για να καθαρίσετε με φυσικό τρόπο τον κάδο απορριμμάτων σας χρειάζεστε 3-4 φρέσκα λεμόνια και ένα μπουκάλι λευκό ξύδι. Κόβουμε κάθε λεμόνι σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τα κομμάτια σε χωριστές τρύπες στην παγοθήκη. Γεμίστε τη θήκη με άσπρο ξύδι. Παγώστε τους κύβους. Ρίξτε 1 κύβο στον κάδο κάθε βράδυ.Το πρωί αφαιρέστε με χαρτί κουζίνας ότι έχει απομείνει απο μείγμα.
Απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.
Σπιτική συνταγή αποσμητικού χώρου.

Αν προτιμάτε τις φυσικές μυρωδιές, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αποσμητικό χώρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, βανίλια και δεντρολίβανο. Ανακατέψτε δύο φλιτζάνια νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια, μια φέτα λεμονιού και 2 κλωναράκια δεντρολίβανο σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει.Τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι με απλικατέρ και ψεκάζουμε τον χώρο μας.
Φρουτώδες αποσμητικό χώρου.

Εδώ είναι μια άλλη καλή συνταγή. Χρειάζεστε μήλα, πορτοκάλι, λεμόνι, cranberries, κανέλα, ολόκληρα γαρίφαλα και εκχύλισμα βανίλιας. Βάλτε τα όλα σε μια κατσαρόλα και προσθέστε λίγο νερό. Αφού φτάσουν σε σημείο βρασμού χαμηλώστε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
καθαριστικό εσπεριδοειδών

Κάνετε ένα φυσικό καθαριστικό που μυρίζει υπέροχα χρησιμοποιώντας φλούδες εσπεριδοειδών και λευκό ξύδι. Πέρνουμε τις φλούδες εσπεριδοειδών και τις βάζουμε σε ένα βάζο. Καλύψτε με το ξίδι και αφήστε το να καθίσει για 2 εβδομάδες. Αφαιρέστε τις φλούδες και αραίωστε με νερό . ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
Κάντε το σπίτι σας μυρίζει σαν την άνοιξη.

Για αυτήν την συνταγή θα χρειαστείτε ένα μικρό κατσαρολάκι στο οποίο βάζετε το νερό, το λεμόνι και μερικά κλωναράκια δεντρολίβανο. Προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει όλη μέρα.